Yurtdışında Yüksek Lisans IEFT'de !
Alanında Uzmanlaşıp, Kariyer Basamaklarını Hızla Tırmanmak İsteyenlerin Tercihi Yurtdışında Yüksek Lisans!
Yurtdışında yüksek lisans dünya çapında pek çok gencin başvurduğu bir eğitim programıdır. Ülkemizden her yıl binlerce öğrenci yüksek lisans eğitimini tamamlamak üzere yurtdışına çıkmaktadır. Dünyanın pek çok iyi üniversitesinde yüksek lisans eğitimi alan Türk öğrencilerin kimi akademik sebepler kimi de iş hayatında etkin bir rol alabilmek için bu eğitimi almaktadır. Bu öğrenciler eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra kimi akademik alana hizmet etmeyi ve bu yönde uzmanlaşan isimler olmayı kimi de öğrendiği akademik bilgiyi çalışma hayatına aktarmayı tercih etmektedir. Her iki durumda da öğrenci, yurtdışında alacağı yüksek lisans eğitimi ile kendi geleceği için sağlam temeller atmış olur.
Yüksek lisans, özellikle yurtdışında yüksek lisans, günümüzün rekabet dolu iş dünyasında bir adım öne çıkmak için devam edilen bir program olarak görülmektedir ve bu düşünce doğrudur da… İşverenlerin büyük kısmı yurtdışında yüksek lisans yapmış, iyi seviyede yabancı dil bilen, akademik ve aynı zamanda vizyonel bakış açısına sahip, iletişim becerileri yüksek kişileri işe almayı tercih eder. Bu noktada yurtdışında yüksek lisans yapmak sizi rakipleriniz arasında bir adım öne taşır fakat yüksek lisans sadece bu değildir. Yüksek lisans yapan kişi o alanda uzmanlaşmış, akademik derinliğe sahip, araştırmacı olma yolunda ilerleyen bir bireydir. Öğrenci akademik bir kariyer istiyorsa yüksek lisans bu uzun yolda atacağı ilk adım olmaktadır.
Yurtdışında Yüksek Lisans Süreleri ve Şartları
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi, lisans eğitimi sonrası ülkelere göre full-time 1 veya 2 yıl devam etmektedir. Bazı ülkelerde 1,5 yıl da sürebilmektedir.
Yüksek Lisans programları, İngiltere’de “full-time” olarak bir akademik yıl devam eder. Genelde ders izleme süreci 9 ay sürer. Bazı mastır programlarında yaz dönemi de dersler izlenir ve program 12 ay devam edebilir. Mastır derslerini başarıyla tamamlayan ve sınavlarını veren öğrenciler, 3-6 süren bir tez aşamasına geçerler.
Amerika ve Kanada’da yüksek lisans programları genelde 2 yıl sürer. Nadiren 1 yıl süren programlar vardır.
Avustralya’da ise genelde 1 yıl devam eder ancak bazı alanlarda yüksek lisans programı 1,5 hatta 2 yıl sürebilir.
Hollanda, Almanya, Fransa, İsveç, İtalya, İspanya ve İsviçre gibi ülkelerde İngilizce dilinde yüksek lisans programları açılmaktadır. Bu ülkelerde de yüksek lisans eğitimi genelde bir akademik yıl sürmektedir. Ancak, bazı bölümlerde 2 yıla kadar süren mastır programları mevcuttur.
Yüksek Lisansın Ardında Verilen Çalışma İzni Yurtdışında İş Deneyimi Kazanma Sansı Sunuyor!
Yüksek lisans programlarına Türk öğrencilerin katılımı son yıllarda İngiltere, Amerika ve Avrupa ülkelerinde büyük artış göstermektedir. Bu ülkeler, yüksek lisans programlarını uluslararası öğrencileri de göz önünde bulundurarak hazırlamaktadır. Türk öğrencilerin İngiltere’de eğitime ilgisi yüksektir. İngiltere’de eğitimin diğer ülkelere göre daha kısa sürmesi öğrencilere cazip gelmektedir. Ayrıca, İngiltere ve Avrupa ülkelerinin yüksek lisans öğrencilerine çalışma izni vermesi ve mastır sonrası da 1-2 yıl çalışma izni sağlaması tercih edilmelerinde önemli bir etkendir. Öğrenciler yüksek lisans eğitimlerinin ardından yurtdışında çalışarak global iş yapma biçimlerini deneyimleyebilir, yurtdışındaki iş kültürünü yakından inceleyebilir, dünya devi şirketlerde çalışma şansı bulabilir ve böylelikle göz doldurucu bir özgeçmişe sahip olurlar.
Amerika’da çok fazla sayıda üniversitede mastır programı açılmaktadır. Özel üniversiteler ve devlet üniversiteleri yüzlerce farklı alanda yüksek lisans eğitimi vermektedir. Amerikan üniversitelerinde yüksek lisans yapacak öğrencilerden; GRE veya GMAT sınav neticesi istenebilir. Ancak, İngiltere ve Avustralya üniversitelerinden birkaçı haricinde GRE ve GMAT neticeleri istenmez.
Yurtdışı üniversitelerinin büyük kısmı, öğrencinin bir veya birkaç şartı gerçekleştirmemiş olmasına rağmen “şartlı kabul-conditional acceptance” vermektedir. Öğrenci, kendisine sunulan şartları, belirli bir tarihe kadar tamamlayıp üniversiteye sunduğu takdirde “conditional offer” “unconditional offer”e dönüşür.
Türkiye’den YÖK tarafından tanınan her üniversitenin 4 yıllık bölümlerinden mezun, lisans diplomasına sahip öğrencileri, yurtdışında mastır programlarına başvuru yapabilir. Bazı Türk öğrenciler, kendi üniversitelerinden aldıkları diplomaların yurtdışında yüksek lisans yapmasına yeterli olmadığı gibi yanlış bir kanıya sahiptirler. Bu bilgi kesinlikle yanlıştır. 4 yıllık bir üniversiteden mezun olan öğrenci- hangi üniversiteden olursa olsun yurtdışında yüksek lisans programlarına başvuru yapabilir. Önemli olan yurtdışı üniversitelerin mastır için istemiş oldukları kriterlere uygun olup olmadıklarıdır. Bu kriterler yurtdışında ki tüm ülkelerin üniversiteleri için aynıdır… Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilerde aranan şartlar;
-Öncellikle 4 yıllık üniversiteden mezun olmak veya son sınıf öğrencisi olmak
-Not ortalaması en az 2.2 ve üzeri olmalıdır
- Yurtdışında yüksek lisans yapmak istediği bölümün eğitimi dilini bildiğini bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu belge olmadan da ilk başvuru yapılabilir ancak eğitim başlamadan belgenin sunulması gerekir. Türkiye’de İngilizce eğitim veren bazı üniversitelerinden mezun olanlardan resmi TOEFL veya IELTS belgesi istenmeyebilir.
Yukarıdaki temel kriterlere sahip her öğrenci yurtdışında yüksek lisans programlarına başvuru yapabilir.