Yurtdışında Doktora

Yurtdışında Doktora

Akademik Kariyer Düşleyenler Tercihini Yurtdışında Doktordan Yana Kullanıyor!

Yurtdışında Doktora ile Hem Kendi Geleceğini Hem de Dünyayı Şekillendir!

Doktora olarak bildiğimiz, Doctor of Philosophy (PhD), akademik yetkinliğin ve entelektüel birikimin son aşamalarından birisidir. Başarılı bir üniversite ve yüksek lisans eğitimi alan öğrenci; hayatına, akademik kariyer yaprak devam etmeye karar verdiğinde PhD derecesi için başvurur. PhD yani doktora derecesi alarak kariyerine devam eden öğrenci, hayatını araştırmaya adamış bir bilim insan olmuştur. PhD yapan bir kişi, ders izlemekten çok araştırmaya ağırlık verir. Doktora derecesini yapan bir kişi çalıştığı alanla ilgili sorunlara çözümler bulur ve geliştirir. 

Yurtdışında yapılan bir PhD programı, çok büyük avantajlar sağlar. Ülkemizde bilimsel araştırmalara yeterli ödeneklerin bulunamaması, gerekli desteği görememesi öğrencileri yurtdışında eğitime yönlendirmektedir. Yurtdışında bir üniversiteden kabul alan öğrenci burada araştırmalarını yapmak için gerekli bütçeleri kolaylıkla bulabilir. 

 

Doktora Sonuca Ulaştığında ‘İyi ki’ Dedirten Fakat Zorlu Bir Süreçtir!  

Yurtdışında doktora düşünüldüğü kadar kolay değildir. Yurtdışında üniversite ve yurtdışında yüksek lisanstan daha fazla zorlayan, öğrencinin kendi iletişim becerilerini de devreye sokması gereken bir süreçtir. Yurtdışında doktora yapmak isteyenlerin, programların ne kadar sürdüğünü, maliyetini, burs olanaklarını, giriş koşullarını, araştırma konusunu ve araştırma projesinin nasıl olması gerektiğini incelemesi ve titiz bir şekilde hazırlanması gerekir. 

Öğrenci her konuyu titizlikle incelemelidir çünkü PhD eğitimi, 3-5 yıl arası sürer ve maliyeti çok yüksek bir programdır. PhD, herkesin yapması gereken bir eğitim değildir ve olmamalıdır. Çünkü doktora yapmaya karar veren bir kişinin kendini araştırmaya ve bilimsel çalışmalara adaması gerekir. Akademik kariyeri mesleği olarak görmeyen, araştırma konusuna gönülden bağlı olmayan bir kişi girdiği bu yolda çabucak sıkılabilir ve çalışmalarını yarıda kesebilir. Bu sebeple doktora herkesin yapabileceği bir eğitim değildir. 

 

PhD Supervisor’unu Bulmadan Yola Çıkma!

Doktora (PhD) programları ve giriş koşulları her ülkede, her üniversitede hatta aynı üniversitenin farklı fakültelerinde dahi farklılıklar gösterir. PhD programlarına başvurmak isteyen kişiler, öncellikle gitmek istedikleri ülkede seçmiş oldukları üniversitede danışman hoca (PhD Supervisor) bulmak zorundadırlar. Pek çok üniversite, PhD öğrencilerini kabul ederken ilk baktıkları şey, akademik kadrolarında öğrenciye “doktora hocası” olabilecek danışman olup olmadığıdır. Pek çok başarılı doktora başvurusu, sadece uygun “doktora hocası” olmadığı için geri çevrilmektedir. Doktora hocasını bulmak çok zor değildir, ancak çok iyi bir ön araştırma yapılmalıdır. Üniversitelerin ilgili bölümü ve akademisyenleri ile bire bir irtibata geçilmeli ve doktora danışmanı olup olmayacakları sorulmalıdır. Pek çok üniversiteye doktora başvurusu resmi olarak yapılmadan önce “PhD Supervisor”ı mutlaka bulunmalı ve kendisinden “research proposal- araştırma teklifi” için onay alınmalıdır. 

PhD programlarına genelde master veya postgraduate diploma programı sonrası başlanır. Ancak bazı üniversiteler, çok başarılı öğrencileri lisans eğitimi sonrası doktora programlarına kabul etmektedirler.

Doktora başvurusu yapan kişinin lisans ve yüksek lisans not ortalaması önemlidir, ancak not ortalamasından daha önemli olan kriter araştırma teklifidir (Research Proposal).  PhD öğrenci adayı, üniversite seçimi yaparken kesinlikle başvurmak istediği üniversitenin uzmanlık alanı ile kendi “research proposal” konusunun uyumlu olmasına dikkat etmelidir. Üniversitenin uzmanlık alanıyla ilgili bir ‘research proposal’ı olan öğrencinin okula kabul edilme ihtimali çok daha yüksektir. 

Doktora Programlarında Burs Bulmak Önemlidir!

Doktor programları uzun süreye yayılan ve çok maliyetli programlardır. Bu sebeple öğrencilerin yurtdışında yaşadıkları süre zarfında rahat edebilmeleri, geçim kaygısı çekmemeleri için burs bulmaları önemlidir. Neyse ki yurtdışındaki üniversiteler, çeşitli özel kurumlar ve devlet doktora yapanlara özel burs imkanları sunar. PhD eğitimi için burs olanakları genellikle üniversiteler tarafından sağlanır. Bu burslar genelde doğrudan mali yardım veya “teaching assistanship” yani asistanlık şeklinde olur. Ancak, dünyanın en iyi 200 üniversitesinden PhD bursu almak için olağanüstü başarılı olmak gerekir. Bu nedenle burs veya asistanlık isteyen PhD öğrenci adayları, mutlaka diğer üniversitelere de başvuru yapmalıdırlar. 

IEFT fuarlarına katılan üniversitelerin büyük bölümü Doktora eğitimi vermektedir. Özellikle İngiltere, Amerika, İsveç, Hollanda, Malezya üniversiteleriyle doktora PhD konusunda görüşmeler yapılabilir.